Portemonnee

1 juli: tijd voor nieuwe regels

30-06-2015 15:55

Per 1 juli veranderen regels en voorzieningen die de portemonnee van de burger raken en andere zaken. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

 

– Het minimumloon stijgt van 1501,80 naar 1507,80 euro bruto per maand. Tal van sociale verzekeringen en uitkeringen die daaraan gekoppeld zijn, worden ook aangepast.

– Mensen met tijdelijke contracten krijgen meer rechten. Zo moeten ze na twee jaar aanspraak kunnen maken op een vast contract. Nu is dat drie jaar.

– Het ontslagrecht wordt anders. De hoofdregel is: bij ontslag een derde maandsalaris per dienstjaar en een half maandsalaris per dienstjaar als iemand langer dan tien jaar in dienst is geweest. De vergoeding wordt maximaal 75.000 euro, en maximaal een jaarsalaris voor mensen die jaarlijks meer dan dat bedrag verdienen.

– Mensen die vanuit een WW-uitkering weer aan de slag gaan voor een lager loon dan voordat ze werkloos werden, houden netto meer over.

– Wie een te dure beleggingsverzekering heeft, bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis, moet door zijn verzekeraar verplicht aan een beter alternatief geholpen worden.

– Over verzwegen inkomsten, vermogen of een erfenis die wel moest worden aangeven, gaat de boete omhoog van 30 naar 60 procent bij vrijwillige melding bij de Belastingdienst. Wie niet tot inkeer komt en zichzelf niet meldt, riskeert een boete van 300 procent.

– Gemeenten mogen het rijbewijs per post naar mensen sturen die het net verlengd of aangevraagd hebben. Het hoeft dan niet meer per se opgehaald te worden.

– Voor het besturen van een tractor of trekker op de openbare weg is een speciaal rijbewijs nodig, het trekkerrijbewijs of T-rijbewijs.

– Ondernemers die een zelfrijdende auto of vrachtwagen ontwikkelen kunnen een ontheffing krijgen voor testritten op de openbare weg.

-Voor drones gaan nieuwe regels gelden, waarbij bedrijven een certificaat moeten hebben.

– Begrafenisondernemers kunnen digitaal aangifte doen van overlijden.

Anp