Leven

Mans’ Brulding: Rolls Royce Silver Shadow

16-05-2015 16:00

1SuperchargedSilverShadow
 

Zeg Rolls, en driekwart van de mensheid ziet een Silver Shadow voor zich. Als uw plebse bips al kennis heeft gemaakt met het Connolly in een Rolls, was het zeer waarschijnlijk in een Silver Shadow. En, het leder daarin heeft erg geleden, en veel moeten leren tolereren.

Zoals hele volkstammen lui die drie grepen op een gitaar konden pakken, en daar samen met gezongen diepzinnigheden als ‘yeah, yeah, yeah’ rijk mee werden. Drommen lieden uit exotische landen stopten met knippen en scheren, hulden zich in ruime gewaden, spraken drie onbegrijpelijkheden uit tegen een hip publiek, met onder hen de nodige beperktgrepigen, en hadden spoedig een garage vol Silver Shadows bij elkaar gezwateld. Waarna andere Rolls modellen volgden.

De eerste statige, de Rolls Royce Silver Ghost (foto: wiki, upload van Malcolma)
1RollsRoyceSilverGhost
 

Hen binnen moeten dulden was al erg genoeg. Daar bleef het helaas niet bij. Ze ontheiligden hun Rollsen vaak ook van buiten. Niet zelden als aanvulling op soortgelijke barbarij en wanstaltigheid van binnen.

En zo werd het merk dat eens voor statige gedistingeerdheid stond door de Silver Shadow behoorlijk groezelig. Wat later eveneens Bentley besmette. Dit merk was samen met Rolls Royce lang twee handen op een buik. Inmiddels beide Duits ‘gevuld’. Ook dat nog.

Een vroege Phantom V (foto: wiki, upload van Darkone)
1RollsRoycePhantomV

Een (te) late Phantom V na mishandeling door John Lennon (foto: wiki, upload van edvvc)
1JohnLennonRRPhantom

 

Aan de andere kant. Omdat het sowieso de minst fraaie telg uit de familie is, is het vernaggelen van een Silver Shadow wel minder erg dan het bezoedelen van bijvoorbeeld een Phantom V, Silver Wraith of, God verhoede het, een Silver Ghost. Zo een vol driegrepigen, beperktbegrijpelijken of, God verdoemt z’n schepping, de drie Kardashians, kan het erger?

Er is echter hoop. Zoals wel vaker komt de redding van over de Grote Plas. Daar zelfs uit zeer onverwachte hoek. Meestal als de Texaanse filistijnen van Gas Monkey Garage het hunne doen met een auto, wordt het niet iets smaakvols. Opvallend, stoer, bruut, ja, maar smaakvol?

Een in hun handen gevallen Silver Spur werd echter niet gemonkeyd, maar de monkeys pasten zich respectvol aan de Silver Spur aan. Kijk, zokantook.

 

Rolls Royce Silver Spur (foto: Gas Monkey Garage –Facebook)
1GasMonkeySilverSpur2

 
(Titelfoto: verpestte Rolls Royce Silver Shadow (foto: wiki commons, upload van jeremyg3030)