Leven

Mans’ Brulding: het is zwart en gevleugeld

21-02-2015 18:30

Birdhood
 
Ooit van The Trashmen gehoord? Van die ene knotsgekke hippe brul van hen dan vermoedelijk weer wel. De grote vraag is natuurlijk, welke Bird bezongen ze?

Misschien moeten we eerst even luisteren.

(als je de Shadows blieft, ook voorbij Surfin’ Bird de moeite waard)

 
Al wijzer? Niet echt hè? Bergen birds, een woord op ieders lippen, maar de identiteit van de Bird wordt niet prijsgegeven. De geluiden klinken echter als iets uit de diepe psychedelische krochten van 1967, het jaar dat de Pontiac Firebird werd gelanceerd. Een model dat bezongen mag worden.

1967 Pontiac Firebird (foto: wiki -uploaded door Sicnag)
67PontiacFirebird400
 
Helaas. De bird-tune stamt uit 1963, waarmee deze optie logischerwijs vervalt. Je kunt dan aan een andere vogel denken, de Ford Thunderbird. Het vierde generatie ’63 model bliksemde echter voor geen meter meer, en was al een schaduw van de eerste generatie. Waar de naam tot de elfde generatie verder op teerde. Evenmin bird-gejubel waard dus.

Model 1963 Thunderbird (foto: wiki -oploaded door Thomas Doerfer)
FordThunderbird6163
 
Dus moeten we zelf wat verzinnen, en zeer ruimdenkend zijn qua jaartallen. Zo wordt er wel een Bird de Bird. De Pontiac Firebird Trans Am. Meer precies, die rokerige van Burt, wiens naam prettig mee surft.

Burts eerste Bird (foto: julienslive auctions)
Bandittransam

 
Wel zijn tweede Bird, want turbo. Niet dat daar een spectaculair vermogen uit kwam. De opgepompte 301 ci (4.9 liter) OHV V8 hierin leverde slechts ± 210 pk, maar dat was meer dan zijn eerste, met een 400 ci (6.6 liter) V8 waar ondanks de vierloops-carburateur slechts een magere 190 pk uit kwam.

Zo kort na de oliecrisis, tevens de hoogtijdagen van Amerikaanse loodvrij-fanatici, waren 1977 en 1980 geen goede jaren voor Amerikaanse V8s. Wat Burt’s Bandits er toch niet minder de Bird om maken. Pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-p­a-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-p­a-ooma-mow-mow… .

 

1980 Firebird Trans Am Turbo

Vrije interpretatie ‘Bandit’ Firebird