Leven

Mans’ Brulding: 2016 Ford GT

24-01-2015 16:30

All-New Ford GT
Lang, lang geleden, was er de spreuk: “Een Ford is voor een boer, wat een lul is voor een hoer.” Om van deze sletterig agrarische reputatie af te komen creëerde Ford de GT40, de legendarische Le Mans 24H winnaar uit de zestiger jaren. Een smaak die bleef hangen, en om meer smeekte. Het meer kwam in 2002 toen Ford een nieuwe GT telg aan de wereld toonde. Gejubel en vreugde alom. Er werden tussen 2004 en 2006 4038 stuks van deze schoonheid gebouwd. Op één na verlieten allen enthousiast de fabriek, en gingen op weg naar een hunkerende, liefdevolle eigenaar. Eentje verliet echter zwaar onder de antidepressiva huilend de assemblagelijn om zich te vervoegen bij een bekende Engelse techno-filistijn. Deze boomlange heiden deed wat hij ondanks opvoedkundige pogingen van een collega nog steeds vaak doet. Instappen en stukmaken. Dat was al weer een tijdje terug. De ongelukkige GT heeft inmiddels een nieuwe eigenaar, en is er weer helemaal bovenop. Net als Ford.

Al die negatieve media-aandacht voor dat filistijnse exemplaar maakte dat GT-werkers (m/v) thuis serotonine-norepinefrineheropnameremmers en norepinefrine-dopamineheropnameremmers gingen prakken en slikken voor ze zich naar hun werk sleepten, met ‘s avonds thuis nog een flinke portie monoaminineoxidase-remspul toe, anders ging je er aan onderdoor. Nu zei Nietzsche iets van ‘wat je niet breekt maakt je sterker’. Dus hielden de GT-werkers vol, bikkelden door, overleefden, en verdomd, ze wérden sterker.

Althans, daar lijkt het wel op met de aankomende nieuwe GT voor eind 2016. Het sterkere gaat alleen niet langer uit een V8, maar uit een V6 komen. Sommigen grijpen nu mogelijk naar de vijzel om wat maprotiline, venlafaxine en bupropion te gaan stampen. Zeker als ze de term ‘Eco’ in het snotje krijgen bij de wat armetierige V6 ‘EcoBoost’ motoromschrijving. Er is echter hoop. Lees Sun Tzu.

Eco?
2016FordGTEcoboost

 

Dat deed het GT-team namelijk ook. En zij verwerkten Tzu’s ‘lijk zwak wanneer je sterk bent’. Dus die neus-ophalende V6 voorzien van geitenwol slijmerige terminologie en goedkope blaaspraat, gaat wel met door uitlaatgassen aangedreven in stereo geleverd turbinegepomp 600+ pk ontfutselen aan de (vermoedelijk) 3.5 liter metende vlamruimte in de twee aluminium cilinderrijen (tegen 550 pk van de vorige GT, uit een supercharged 5.4 liter V8). Wedden dat dit prima klinkt? Ga anders visuéél auditief te werk. Kijk dan. KIJK!

 

2016FordGTnoseright 2016FordGTfront3 2016FordGTdoors All-New Ford GT

 

Bovendien, het 2016 concept klinkt nu al aardig (in tegenstelling tot deze jammeraar over de vorige. Zo’n mietje die ‘m er niet in krijgt, en achteruitrijden moeilijk vindt).

 

Foto’s: Ford 2016 GT pagina’s (screenshots)