Portemonnee

Besparen op een uitvaart, dat doe je zo

06-10-2014 15:28

Belangrijk, maar zeker niet goedkoop: een uitvaart.

Je kunt in principe uitgaan van een gemiddelde van zes- à zevenduizend euro, maar standaardtarieven zijn er eigenlijk niet – de prijsverschillen zijn gigantisch.

Check ook: Voor een uitvaart betaal je niet overal hetzelfde

Daarom kan het lonen om niet bij de eerste de beste uitvaartondernemer aan te kloppen, maar op onderzoek uit te gaan. Vergelijk bijvoorbeeld eens wat prijzen via een site als watkostdoodgaan.nl, waarover we eerder al schreven. Je zult zien dat je voor praktisch dezelfde uitvaart op de ene plek veel meer betaalt dan elders.

En er is meer. NRC Q heeft verschillende tips voor een doe-het-zelf-uitvaart op een rijtje gezet:

  • Online vergelijken, dus (bijvoorbeeld via de hierboven genoemde site, of via Uitvaartmarkt. Daar vul je je wensen in, die vervolgens door verschillende ondernemers worden bekeken. Binnen een paar uur ontvang je offertes).
  • Zelf aangifte doen bij de gemeente en ook zelf de akte van overlijden opvragen. Dat kan de uitvaartondernemer doen, maar dit mag je zelf ook. Kosten: ongeveer 12 euro.
  • De afscheidsplechtigheid thuis organiseren. Het hoeft niet per se bij een uitvaartcentrum te gebeuren. Een heleboel dingen die vaak worden uitbesteed – catering, vervoer naar de begraafplaats of crematorium – kun je zelf regelen.
  • Géén uitvaartondernemer in de hand nemen, maar zelf contact opnemen met de begraafplaats of het crematorium. Je mag zelfs zelf een kist maken en hem vervoeren – in elk geval, zolang de kist niet uit de kofferbak steekt. Op YouTube kun je tutorials vinden, zoals deze.

Oh ja, en er bestaan ook grafkisten die je, bij leven, als boekenkast kunt gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens hier.

Lees ook: Dit betaal je voor een graf (maar het verschilt wel per gemeente)

Dit artikel verscheen eerder op IEXgeld.nl