Economie

Nederland nog niet klaar voor IBAN

17-07-2014 09:38

Het duurt nog een kleine weken maar dan is het toch echt zover: IBAN wordt ingevoerd. Consumenten en bedrijven hebben tot 1 augustus de tijd gekregen de banknummers aan te passen. Maar dat blijkt zo makkelijk nog niet. Volgens het AD zijn duizenden bedrijven nog steeds niet klaar met de invoering van de nieuwe internationale bankrekeningnummers.

Kritisch

De DNB, die de berichtgeving bevestigd, zegt zelfs dat de situatie bij zo’n 2500 bedrijven ‘kritisch’ is. Deze bedrijven die iedere maand honderden transacties verwerken kunnen na 1 augustus geen automatische incasso’s meer innen en vertraging oplopen bij betalingen. Ondernemingen die meer dan 1000 transacties per maand verwerken kunnen daardoor zelfs in financiële problemen komen. Dat zijn er ongeveer 200 tot 300, schat Bernard Juffermans van DNB.

De meeste consumenten zijn inmiddels wel op de hoogte van de nieuwe rekeningnummers. Volgens DNB is 94 procent bekend met IBAN. ,,Een enkele consument zal op 1 augustus misschien nog even schrikken, maar is het nieuwe nummer eenmaal opgeslagen dan kan het niet meer mis gaan,” aldus Bernard Juffermans van de DNB.

De toezichthouder heeft al in een eerder stadium gewaarschuwd voor problemen met de invoering van het systeem.