RTL: Onder doden Laren oud-ABN Amro topman Schmittmann

05-04-2014 15:36

Jan Peter Schmittmann, oud-topman van ABN-Amro, is één van de doden die vanmorgen werden gevonden in een woning in Laren. In de woning werden drie lichamen gevonden. De oud-ABN-topman was de bewoner van de woning. Dat zegt RTL Nieuws. Schmittmann was de voorganger van Gerrit Zalm bij ABN Amro en vertrok met een zeer bekritiseerde bonusregeling bij de bank.

In het huis in het Noord-Hollandse Laren werden zaterdag drie doden gevonden. Het gaat om een vader, een moeder en een tienermeisje. Dat meldde de politie. “We zijn geneigd te denken aan een familiedrama”, aldus een woordvoerster.

Topman was kritisch op nationalisatie ABN Amro

Schmittmann werd in 2011 verhoord door de Parlementaire Enquêtecommissie Financieel Stelsel, in de volksmond de Commissie De Wit. Hij had toen veel kritiek op de nationalisatie van de bank door de Nederlandse overheid. Schmittmann gaf destijds aan dat ABN Amro Nederland geen staatssteun nodig had en dat toenmalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) veel te veel betaalde voor de overname en dat dit geld naar het Belgische Fortis is gegaan.

Schmittmann’s carriere bij de ABN Amro werd gedetailleerd beschreven in Jeroen Smit’s De Prooi. De ABN Amro man kon bij de overname van de bank door de staat aanspraak maken op 16 miljoen euro, maar hij zag af van 8 miljoen en was tevreden met 8 miljoen euro. Na de vrijwillige halvering van zijn bonus werd de ABN-Amro man niettemin langdurig publiekelijk verketterd.

Bonus-zaak

De ABN Amro heeft zelfs nog geprobeerd via een rechtszaak het bedrag te beperken tot een jaarsalaris van 2,4 miljoen euro. Volgens de rechter had Schmittmann volgens zijn contract uiteindelijk recht op een vertrekpremie naar rato van zijn 26 arbeidsjaren.

Schmittmann verdiende volgens Jeroen Smit al eerder een fors bedrag als gevolg van de overname van ABN Amro door Fortis. Net als veel andere topmanagers van de ABN AMRO cashte de bankman door de verzilvering van opties en aandelenregelingen ongeveer 7,5 miljoen euro.

In een recent interview verdedigde Schmittmann zijn bonusregeling nogmaals. “Het falen van Fortis was mij niet aan te rekenen”, zei hij in een interview met 7Ditches.TV. De bankier zette zich de laatste tijd in voor ondernemers die hun rekeningen niet betaald kregen.