POTUS op wielen: Cadillac One straks over de A4

19-02-2014 14:55

President Obama peinst er natuurllijk niet over om eind maart tijdens de Atoomtop plaats te nemen in een door de Nederlandse overheid beschikbaar gestelde auto. POTUS laat lekker zijn eigen Presidentiële limo, The Beast, invliegen. 

En uiteraard niet voor niets. The Beast, die (losjes) is gebaseerd op een Cadillac DTS en CTS limousine, is met afstand de meest bepantserde, beveiligde én ja, ook bewapende bolide ter wereld. Het blijft kortom een zeer tot de verbeelding sprekend voertuig, noem het gerust de automobiele variant van de Airforce One. En op 24 en 25 maart raast ie filevrij over de A4 en A44 op weg naar de Nucleaire Top in Den Haag. De allernieuwste versie van The Beast is door President Barack Obama overigens net aan het begin van zijn presidentschap in gebruik genomen.

Traangas, night vision camera’s en kantoorfaciliteiten

Hoewel de exacte specificaties van deze Cadillac One uiteraard geheim zijn, is een aantal gadgets van de auto wel bekend. Zo rijdt hij op het onderstel van een GMC TopKick truck. De carrosserie is volledig bulletproof (natuurlijk) en de structuur is vervaardigd van titanium, keramisch materiaal, staal en aluminium.

GPA02-09_US_Secret_Service_press_release_2009_Limousine_Page_2_Image

The Beast is bovendien voorzien van een eigen luchtverversingssysteem in geval van bijvoorbeeld een biogas-aanval. Tot de opties behoren eveneens een blusinstallatie, night-vision camera’s en traangas. Ook standaard op The Beast blijken met kevlar versterkte run-flat banden en stalen velgen waarop zelfs zonder banden kan worden doorgereden. In de limo is daarnaast een voorraad bloed aanwezig. Uiteraard zijn veel aspecten van de auto speciaal voor dagelijks presidentieel gebruik ontworpen zoals het grote ‘executive compartment’ met veel zitruimte, een goed zicht naar buiten en ‘mobiele’ kantoorfaciliteiten.

White House Roadrunner

Dit compartiment van de president kan in noodgevallen ook totaal worden afgesloten van de buitenwereld, volledig ontoegankelijk voor (boze) indringers. Geluiden van buiten dringen eveneens niet door, maar mocht de president toch het rumoer van bijvoorbeeld de mensen langs de weg willen horen, dan kunnen er microfoontjes aan de buitenkant worden geactiveerd, zodat President Obama binnen via speciale speakertjes kan meeluisteren. Meer formele contacten met de buitenwereld worden verzorgd door het White House Communications Agency Roadrunner voertuig (doorgaans een Chevy Suburban) waardoor radioverkeer en het verzenden van video’s mogelijk is via militaire satellieten. Leuk detail: de vlaggetjes op de spatborden worden speciaal door LED-lampen verlicht.

800px-Obama_&_Biden_in_Limo_(July_21,_2010)

Maar hoe imposant deze feiten en cijfers ook mogen zijn, The Beast bleef een paar jaar terug hopeloos als een Bambi steken op een simpel afritje bij de Amerikaanse ambassade in Ierland. De limo kon geen kant meer op en moest uren later – best lullig – losgekrikt worden. Toevallig was POTUS niet aan boord, maar hopelijk neemt The Beast – opgelet Secret Service! – die stoplichtdrempels bij Wassenaar straks wel iets vloeiender.