TPOok!

 
Economie

Kabinet: ‘Veel minder gaswinning in Groningen’

1,2 miljard beschikbaar gesteld voor herstel en preventie

Tags: ,

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat 80 procent minder gas winnen in het door aarbevingen geteisterde gebied in Groningen. Dat heeft het kabinet vandaag bekend gemaakt. Daarnaast komt er bijna 1,2 miljard euro beschikbaar ‘voor het versterken van gebouwen, huizen en infrastructuur om de leefbaarheid van het gebied te verbeteren.’

 ‘Dialoogtafel’

Deze maatregelen moeten verder worden uitgewerkt aan een zogenaamde ‘dialoogtafel’ waaraan Groningse provinciale bestuurders plaats zullen nemen. In dit overleg worden ook investeringen in de lokale economie in Groningen besproken.

Schade voorkomen, leefbaarheid vergroten

Minister Kamp van Economische Zaken lichte in Groningen het besluit toe:

 ‘Om de veiligheid te vergroten van de mensen die boven het gasveld in Groningen wonen, verminderen we de productie in het meest risicovolle gebied en begrenzen we de totale productie. Daarnaast nemen we maatregelen om schade zoveel mogelijk te voorkomen en het proces van schadevergoeding optimaal te laten verlopen. Ook gaan we, in samenwerking met betrokken partijen, de leefbaarheid in het gebied vergroten en het regionaal economisch perspectief verbeteren.’

Loppersum

Rondom het meest getroffen gebied, in de buurt van Loppersum, wordt de komende drie jaar tachtig procent minder geproduceerd. In het totale Groningerveld wordt de komende drie jaar 42,5, 42,5 en 40 miljard kubieke meter geproduceerd, waar dat in 2013 nog 54 miljard kubieke meter betrof. Daarmee volgt het kabinet het advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Schadeherstel en preventie

Om schade aan huizen, gebouwen en ifnrastuctuur te herstellen en in de toekomst te voorkome, wordt in ieder geval 850 miljoen euro gereserveerd. Daarnaast komt er een fonds van vijftien miljoen voor ‘speciale situaties.’

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.