Economie

Paus: ‘Nivelleren is goed, excessieve bonussen slecht’

12-12-2013 17:54

Paus Fransiscus, die deze week werd gekozen tot Time-person of the year, heeft zich in de eerste vredesboodschap van zijn pontificaat fel uitgelaten naar excessief hoge salarissen en bonussen, dat meldt Reuters.

Hebzucht en ongelijkheid

In zijn boodschap voor de World Day of Peace van de katholieke kerk roept hij de wereldbevolking op de welvaart te delen en het gat tussen rijk en arm te verkleinen. Volgens hem zijn de hoge bonussen en salarissen een teken van hebzucht en ongelijkheid:

De zorgwekkende crisis van dit moment […] heeft mensen ertoe gedreven om bevrediging, geluk en veiligheid te zoeken in consumpties en beloningen die buiten alle proporties zijn van een verantwoorde economie.

Paus Fransiscus is van mening dat het tijd is om na te denken over een nieuw economische ontwikkelingsmodellen en een andere levensstijl.

Nieuwe vorm tiranie

Eerder deze maand noemde de paus het uit de hand gelopen kapitalisme al ‘een nieuwe vorm van tirannie.’ Hij wijst daarbij steeds op de groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk in de wereld.

Bonussen inleveren

Eerder deze week werd bekend dat er in Nederland een wet komt waarmee onterecht uitgekeerde bonussen kunnen worden teruggevorderd, gezien zijn uitspraken zal dat de paus goed doen.