Economie

China verbiedt Bitcoin

05-12-2013 11:00

De bitcoin, een reuzespannende munt met een volstrekt onvoorspelbare koers en cybercriminelen die grote bedragen stelen om vervolgens door hackers te worden achtervolgd. Maar na waarschuwingen van Nout Wellink en Jeroen Dijsselbloem verbiedt het economisch supersnel groeiende China nu de munt.

Geen echte betekenis

De Chinese centrale bank verbiedt financiĆ«le instellingen om transacties met de virtuele munt te accepteren. Volgens de Chinezen heeft de bitcoin ‘geen echte betekenis’ en is het daarom juridisch niet te vergelijken met reguliere munten.

Eigen risico

Chinese burgers mogen de bitcoin wel gebruiken voor digitale transacties, maar moeten dan zelf de risico’s dragen. De koers is zeer wisselvallig, de laatste tijd is de bitcoin extreem in waarde gestegen zonder duidelijk aanwijsbare reden, maar de interesse van Chinese investeerders is waarschijnlijk een belangrijke reden.

Munt onderuit

De aankondiging van de Chinese centrale bank zorgde voor een flinke devaluatie van de bitcoin. Waar de munt eerder op de dag nog 1240 dollar waard was, is dat nu nog maar iets meer dan 1000 dollar. De gemiddelde waarde bedroeg 1162 dollar.