Economie

Dans, de recessie is over!

14-11-2013 10:10

Het ANP kopt het in hoofdletters: NEDERLAND UIT RECESSIE! En we weten allemaal dat het menens is als iets in kapitalen wordt gesteld. Voor het eerst in vier opeenvolgende kwartalen is de Nederlandse economie niet gekrompen maar gegroeid. Met 0,1 procent slechts, maar toch.

Klaas Knot wist het al

Klaas Knot van de Nederlandsche Bank voorspelde de bevrijding van de rode cijfers vorige week al met een veelbetekend: “Het kan bijna niet anders dan dat die cijfers positief zullen zijn”, en daar heeft hij dus gelijk in gekregen. De man weet waar hij het over heeft.

De Cijfers

Cijfers van het CBS laten een groei zien van 0,1 procent in het derde kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar kromp de economie nog wel met 0,6 procent, maar zo meten we niet of er een recessie is, dus de recessie is over. Met de lichte groei komt er een einde aan de derde recessie in 5 jaar tijd.

Export is aanjager

Wat we slim doen is dat we zelf nog de hand behoorlijk op de knip houden en buitenlanders onze economie uit het slob laten trekken. Calvinistisch die crisis uit! De consumptie van huishoudens in Nederland kromp met 2,3 procent ten opzichte van vorig jaar, maar de export groeide met 2,1 procent:

“De consumptie krimpt nu al 2,5 jaar achtereen. Net als in eerdere kwartalen gaven huishoudens vooral minder uit aan duurzame goederen zoals auto’s, kleding en meubelen. Ook aan voedingsmiddelen, energie en brandstoffen werd minder uitgegeven” aldus het statistiekbureau.

Dans, de recessie is over

Het is op het randje, of zoals Noud Wellink tegen BNR zei: “Het zit nog heel dicht op de nullijn”. Maar als we jarenlang het woord recessie gebruiken omdat het volgens de rekenkundige eis ook een recessie was, dan mogen we nu ook juichen omdat de recessie over is.

Wij stellen zelfs voor dat de band Handsome Poets het nummer “Dance (the war is over)” opnieuw opneemt als “Dance (the recession is over)”. We zien de plaat wel tegemoet jongens, als het een hit wordt, weet dan waar je het idee vandaan hebt.