Portemonnee

Stijging salaris nog steeds onder inflatie

05-11-2013 18:03

De gemiddelde stijging van cao-lonen die in oktober is afgesproken voor de komende 12 maanden ligt nog altijd onder de inflatie. Dat betekent dat het salaris van de meeste werknemers die onder een cao vallen onvoldoende compensatie biedt voor de gestegen prijzen van goederen en diensten. Dat blijkt uit dinsdag verstrekte cijfers van werkgeversvereniging AWVN.

Gemiddelde loonstijging 1,5%

In oktober was de gemiddelde afgesproken loonstijging 1,6 procent, 0,2 procentpunt hoger dan in september. AWVN verwacht voor zowel heel 2013 als heel 2014 uit te komen op een gemiddelde loonstijging van 1,5 procent.

Het Centraal Planbureau (CPB) raamt de inflatie voor dit jaar op 2,75 procent en voor 2014 op 2 procent. De Europese Commissie kwam woensdag met een inflatieraming voor Nederland van 1,7 procent in 2014.

Exportgericht sector doet het goed

De lonen stegen in oktober het hardst in exportgerichte sectoren, met een gemiddelde stijging van 1,7 procent. Vooral in de exportgerichte industrie zijn afgesproken loonstijgingen van 2 procent of meer geen uitzondering, aldus AWVN.

Werknemers in overheidssectoren moeten het de komende 12 maanden doen met gemiddeld 0,74 procent loonstijging. In de veelal op de binnenlandse markt gerichte dienstensector is gemiddeld een loonstijging van 1,07 procent afgesproken.

ANP