Economie

Nederlandse Hypotheek Instelling is afleidingsmanoeuvre

18-09-2013 11:41

De economische groei gebaseerd op schulden waar Minister Dijsselbloem van financiën het over heeft, komt uit de koker van banken en wetgevers in de afgelopen twintig jaar. Grofweg: 2x paars, 4x Balkenende, Wim Duisenberg, Nout Wellink, en een rijtje bankiers. De samenleving hobbelde mee en profiteerde mee. Enkele, voor het publiek anonieme bankiers kenden zichzelf en elkaar extreem hoge salarissen toe. Overmoed, zoals de Grieken het noemen, wellicht?

Verkapte bankensteun

De Nederlandse Hypotheek Instelling is verkapte bankensteun. De skepsis uit Brussel is terecht. Onze woningmarkt zit klem, daar heeft onze praktijk een procedure voor lopen. Maar misschien is het eng dat Dijsselbloem zwijgt over structuurfouten zoals hefbomen en geldscheppende functies van banken waardoor onze hypotheekmarkt een piramidespel is geworden. Nog enger is het dat ze dit piramidespel opnieuw willen aanzwengelen. Maar misschien lukt het, de nieuwe generatie die moet gaan kopen, verleid door lagere rente, lage huizenprijzen van dit moment en de verplichting af te lossen. Het zou de knoop van de woningmarkt wel eens kunnen doorhakken en dezelfde fout in de toekomst voorkomen. Even los van de miljoen huishoudens die momenteel nog steeds met de verkeerde hypotheekproducten zitten en die op de top van de markt hebben gekocht. Dikke pech voor hen. En voor ons, want zij gaan de komende jaren niet consumeren, zij zijn aan het aflossen in de gecreëerde leegte. Tenzij onze dagvaarding effect sorteert. Ohja, en los van die nieuwe scherpe financieringsregels, de hoge werkloosheid onder jongeren, een veranderende blik op carrière, vastigheden zoals een huis, grote demografische verschuivingen etc.

Knappe jongens

De hypotheekobligaties binnen de NHI zijn risicovrij. Want de Staat, staat garant. Twee keer Staat. Dus dat betekent dat de burgers betalen. Maar nee, de bank moet toch een verzekeringspremie betalen? Die berekenen ze door aan de cliënt. De burger. Intussen blijven salarissen in de financiële sector hoog. Intussen maakt men de financiële sector weer solvabel zodat ze opnieuw de economie met krediet kunnen opjagen. Dat is namelijk nodig, want we zijn er van afhankelijk. Iedereen roept om meer krediet. Bedrijfsleven, particulieren voor woningen. U roept, wij drukken! Hogere bedragen, lagere rente, en we noemen het ‘groei’. Hoezee! Het zijn knappe jongens, de economen op financiën, die de collegebanken deelden met de economen van de banken.

Koude rilling

Laten we één ding niet vergeten. Klaas Knot moet iedere drie maanden de solvabiliteit van banken beoordelen. Als hij dat volgens de wettelijke normen zou doen, en hij zou privaat en commercieel vastgoed Value to Market zou waarderen, zoals hij verplicht is, dan luidt de boodschap aldus: alle Nederlandse banken zijn failliet.

En dat is de enige reden waarom de Nederlandse Hypotheek Instelling er komt. Om die waarheid te verhullen, en zolang niemand erom vraagt, die waarheid ongedaan te maken. Nieuwe koekjes bakken, om de diefstal uit de pot te verhullen. Het blijft diefstal.

Het Latijnse Gelus, waar ons woord geld vandaan komt, betekent: jaloers. En jaloezie leidt in extreme vormen tot diefstal. Overigens betekent het ook: koude rilling.

Beleggers: hoedt u voor de Nederlandse Hypotheken. En laten wij ons allen hoeden voor deze nieuwe truc. Hij lijkt zo mooi. Dat is hij niet. Er trok vandaag een koude rilling over mijn lijf.

Mr. S.P.X. Hulleman is jurist en docent klassieke talen