Economie

‘Nederland hoort in top 3 sterkste economieën ter wereld’

10-09-2013 16:43

Nederland hoort in de top 3 van sterkste economieën ter wereld. De daling van ons land op de concurrentie-index is een ‘mooie waarschuwing’ om onze positie te versterken. Dat zei voorzitter Wiebe Draijer van de Sociaal-Economische Raad (SER), dinsdag op BNR Nieuwsradio.

‘We horen eigenlijk in de top 3. Er is geen enkele reden waarom wij onder Zwitserland, Finland of Zweden moeten staan’, aldus Draijer. Vorige week bleek dat Nederland van de vijfde naar de achtste plaats was gezakt op de ranglijst van meest concurrerende economieën van het World Economic Forum. Zwitserland voerde de lijst aan, Finland bleef derde en Zweden zakte naar plaats zes.

Concurrentiepositie verbeteren

Volgens Draijer heeft Nederland alle kenmerken om een van de meest concurrerende landen te zijn. ‘We zijn een klein landje met een open economie en een prachtige plaats in Europa. Maar als we moeten verdedigen op basis van wat we hebben, dan is er heel weinig echt te verdedigen.’

We moeten volop in de aanval om de concurrentiepositie te verbeteren, zei de SER-voorzitter. ‘Los van het begrotingsprobleem op de korte termijn moeten we op zoek naar waar we met dit land op lange termijn naar toe moeten.’ Hij pleit ervoor om een nieuwe, nationale agenda op te stellen met oplossingen voor zaken als de stijgende zorgkosten, de woningmarkt, de kredietverlening aan het bedrijfsleven en investeringen in de kwaliteit van het onderwijs en innovatie.

ANP