Economie

Het gaat goed met onze economie

02-09-2013 12:55

Er gebeurt weer iets in Nederland: de bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is weer toegenomen, de beurs doet het goed, en het is zoals iedereen weet een kwestie van tijd totdat de huizenmarkt de win-industrie van Nederland wordt.

Bedrijvigheid

De bedrijvigheid in Nederland stijgt hard , zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers:

‘De productie steeg fors als gevolg van de grootste toename van de nieuwe orders sinds april 2011. De verkoop aan het buitenland bereikte het hoogste niveau in 28 maanden.’

De industrie profiteerde van een niet aflatende groei van de export, maar ook van een sterke groei van de binnenlandse vraag. ,,Een en ander houdt verband met inhaalvraag, maar ook rapporteren bedrijven de positieve effecten van nieuwe producten die op de markt werden gebracht. Dat ziet er allemaal hoopvol uit, zeker als de inflatie niet verder toeneemt”, aldus hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weelen van de TU Eindhoven.

Huizenmarkt

In augustus zijn vergeleken met dezelfde maand vorig jaar 50% meer huizen verkocht, volgens analisten zijn de lage rente en de berichten dat de huizenprijzen echt niet nóg lager worden de belangrijkste oorzaken van de stijging. De vergelijking is overigens wel beïnvloed door de verkiezingen van vorig jaar, en de onzekerheid over toekomstige wetgeving die daarmee samenhing, waardoor het een zeer slechte maand was op de woningmarkt.

Beurs

De Europese aandelenbeurzen starten vandaag ook in de plus. Dat heeft te maken met positieve berichten China en herstel na de onrust die een aanstaande oorlog met clusterbommen en gifgas oplevert. De AEX startte vanochtend met 1,5% hoger op 368,23.