KHN: ‘FOX Sports vertoont monopolistisch gedrag’

22-08-2013 15:49

FOX Nederland heeft horeca-ondernemingen die voetbalwedstrijden willen blijven uitzenden keihard voor het blok gezet: in een brief die op 1 augustus op de mat viel werd medegedeeld dat de prijs voor het abonnement van 59 naar 99,95 euro is verhoogd. De ondernemers moeten aan het eind van de maand beslissen of ze hiermee akkoord gaan, anders wordt het abonnement afgesloten. Koninklijke Horeca Nederland spreekt van symptomen van monopolistisch gedrag.

‘Door de strot geduwd’

Omdat horeca-ondernemers veel publiek trekken met het voetbal-abonnement, en er bovendien veel mensen zijn die om die reden geen thuisabonnement nemen, betalen Horeca-ondernemingen meer dan particuliere consumenten.

Toch is de prijsverhoging fors, en valt de timing bij veel ondernemers in het verkeerde keelgat, zo stelt Joris Prinssen van KHN tegenover ThePostOnline:

“Op 1 augustus komt FOX opeens met die mededeling, en er moet opeens besloten worden. Het wordt de ondernemers gewoon door de strot geduwd op deze manier, en dat in de drukste periode van het jaar. FOX heeft heel veel betaald voor die rechten, dat begrijpen wij ook wel, maar dit is niet de manier om dat terug te verdienen. Deze werkwijze van FOX vertoont symptomen van monopolistisch gedrag.”

Relatie Eredivisie Live

Volgens KHN was dit voorheen anders: “Wij vinden dit niet passen bij de relatie die wij hebben opgebouwd met Eredivisie Live, waar wij altijd goed mee hebben samengewerkt.”

De inzet van KHN is dat ondernemers in ieder geval een langere bedenktijd krijgen:
“We willen graag dat ondernemers langer de tijd krijgen om te kijken of de nieuw geleverde dienst die prijsverhoging ook echt waard is.”

FOX doet er goed aan om met KHN in gesprek te blijven, stelt Prinssen:
“Er zijn 20.000 Horeca-ondernemers bij ons aangesloten, en die sluiten hun abonnementen via ons af. We kunnen er ook zeker uitkomen met elkaar, maar dan moet het op een andere manier gaan dan met een eenzijdige mededeling van een plotselinge prijsverhoging van 65%”

Rechten

FOX Sports heeft in Nederland onder andere de rechten over de Eredivisie, Jupiler League, Engelse en Italiaanse competitie. De rechten waren hiervoor ondergebracht bij Eredivisie Live en Sport 1. Consumenten kunnen kiezen voor verschillende pakketten, variƫrend in prijs, wie alles wil zien betaalt 25 euro per maand.

FOX Sports bleek desgevraagd niet bereikbaar voor commentaar.