Business

Friso was zakelijke duizendpoot

12-08-2013 18:08

De vandaag overleden Prins Friso had weinig op met zijn koninklijke status, maar was in de zakenwereld een absolute duizendpoot. Hij bekleedde tijdens zijn loopbaan veel functies, vaak in een adviserende rol. In London werkte hij jarenlang in bij Wolfensohn & Company, waarna hij in 2011 naar Urenco vertrok.

Bij sommige organisaties bleef hij na zijn uiteindelijk fatale ski-ongeluk officieel nog in functie, sommige functies werden door anderen overgenomen.

Urenco

Sinds begin 2011 werkte Prins Friso als financieel directeur bij uraniumverwerker Urenco. In oktober van 2012 besloot het bedrijf in overleg met de familie ontslag te verlenen aan de Prins omdat men constateerde dat hij ‘de komende tijd niet in zijn functie zal terugkeren.’

Wizzair

Friso was medeoprichter en aandeelhouder van lowbudget-luchtvaarmaatschappij Wizzair, dat vooral op oost-Europese bestemmingen vliegt. Wizzair was onderdeel van de Hongaarse maatschappij Malev, dat in februari van dit jaar failliet werd verklaard. Op het moment van schrijven was Wizzair niet bereikbaar voor commentaar.

Telenet

Prins Friso was commissaris bij de Belgische telecombedrijf Telenet, op verzoek van de familie werd hij in februari van dit jaar uit uit zijn taken als commissaris ontheven.

Prins Clausfonds

Samen met zijn broer Constantijn was Friso erevoorzitter van het Prins Clausfonds. De organisatie komt later op de avond met een officiële reactie op zijn overlijden.

TNO

Prins Friso was vanaf 2004 ruim zeven jaar part-time mededirecteur van onderzoeksintituut TNO, sinds 2007 had hij een adviserende rol, waarin hij sinds begin 2010 niet meer actief was. TNO laat via een woordvoerder aan ThePostOnline weten:

“Wij denken met veel respect en warme gevoelens terug aan Friso en de periode dat hij bij ons werkzaam was. Niet alleen door zijn inhoudelijke inzicht en ervaring, maar vooral ook door zijn ontwapenende manier van optreden. Hij combineerde zakelijkheid en een groot gevoel voor humor en wist als bruggenbouwer personen en organisaties bij elkaar te krijgen.”

 

 

Telenet