Business

Erik de Vlieger keert terug in vastgoed

07-08-2013 11:40

Vastgoedondernemer Erik de Vlieger is bezig om het cultureel bedrijventerrein Nieuwe Energie in Haarlem over te nemen van het in probleem geraakte vastgoedbedrijf Fortress. De Vlieger verbindt zich voor twintig miljoen euro aan het project en wordt geholpen door een lening van 15,5 miljoen euro van een grootbank. Dat bevestigt hij tegenover ThePostOnline. ‘Ik ben er weer.’ 

De Vlieger keert daarmee terug als belangrijkste speler op het terrein van het vroegere Energie Bedrijf Haarlem, dat hij in 2000 als directeur van Imca kocht van de gemeente Haarlem.

Toen hielp De Vlieger in de Waarderpolder culturele ondernemers als De Lichtfabriek en De Nieuwe Vide op weg, totdat hij door aantijgingen van het openbaar ministerie in 2005 in opspraak kwam en hij veel van zijn belangen verkocht.

Maeyveld en Fortress, de ontwikkelaars die na De Vlieger de baas werden over het complex, kregen ruzie met de gemeente Haarlem. ‘Nu mag ik weer helpen’, laat hij aan ThePostOnline weten. ‘Ik ga gewoon door. Iedereen zit in de gevangenis of is failliet. Ik zeg: fuck de crisis.’

Vastgoedwethouder Ewout Cassee (D66) is bereid samen te werken met De Vlieger: ‘Zijn naam is van alle blaam gezuiverd’, zegt hij vanochtend in het Haarlems Dagblad.

Wel vormt het voortgeschreden verval van monumentale gebouwen op Nieuwe Energie de reden voor wethouder Cassee juist deze week beslag op de tegoeden van de ontwikkelaars te laten leggen.