Portemonnee

IOC-baas Rogge wordt zwaar onderbetaald

23-04-2013 16:39

De Olympische amateurgedachte geldt op een paar boksers na alleen nog voor de hoogste baas. Nobel, maar de huidige baas van het IOC, Jacques Rogge vindt dat dat maar eens afgelopen moet zijn en zijn opvolger wel een salaris moet krijgen. Rogge ontving in 2010 voor meer dan zevenhonderdduizend dollar aan vergoedingen. Maar geen salaris. 

De Olympische Spelen is van oorsprong een sportevenement voor amateurs. Pas in 1982 stemde het IOC in met betaalde sporters op de Spelen. Alleen bij het onderdeel boksen zijn profs nog steeds niet toegestaan.

Amateurs

In 1912 beging de atleet James Thorpe een ‘doodzonde‘. Hij won de vijf- en tienkamp terwijl hij daarvoor als honkballer 25 dollar per week had verdiend. Hij moest zijn medailles inleveren omdat hij geen ‘zuivere amateur’ zou zijn.

De gedachte dat de Olympische Spelen alleen voor amateurs zou zijn, bestaat dus alleen nog voor het boksen en voor de belangrijkste man van de Spelen, de voorzitter.

Omkopen

Tijdens het aantreden van Rogge in 2001 was er discussie onder aanvoering van voorzitterskandidaat Un-Yong Kim over een vergoeding voor IOC bestuurders. Onder andere Prins Willem-Alexander zei toen: “Met het toekennen van een redelijke onkostenvergoeding voorkom je namelijk dat IOC-leden in de verleiding komen zich te laten omkopen.” Een probleem waar ze bij de FIFA over kunnen meepraten.

Kim werd geen voorzitter en de vergoeding kwam er niet. Het zou Rogge kenmerken dat hij liever in het Olympisch dorp overnacht in plaats van in vijfsterrenhotels.

Geheim

Ter vergelijking, internationale top-sportbestuurders verdienen wel een aardige boterham met hun werkzaamheden. De baas van de FIFA, Sepp Blatter zou volgens de Volkskrant voor 3,3 miljoen euro op de loonlijst staan, al doet hij officieel geen uitspraken over zijn salaris.

Ook het salaris van de baas van de internationale wielerbond UCI, Pat McQuaid is strikt geheim. Gelukkig betalen dopingzondaars af en toe wat extra steekpenningen.

Vrijwilliger

Uit het jaarverslag van het IOC blijkt dat Rogge in 2010 een kleine zeshonderdduizend dollar kwijt was voor room rent, living expenses, residence taxes and insurance. Hij slaapt dus niet altijd in een stapelbed.

Maar moet de eindverantwoordelijke voor een evenement met een begroting van 10 miljard euro of meer een vrijwilliger zijn? Als het aan Rogge ligt niet.