Business

‘Nauwlettend’ toezicht DNB na cyberaanval ING

10-04-2013 13:42

De Nederlandse Bank (DNB) houdt ING extra in de gaten naar aanleiding van de cyberaanvallen bij de bank de afgelopen dagen. Vanochtend vond er opnieuw een DDoS-aanval plaats bij de bank. 

Woordvoerder Remko Vellenga laat namens DNB aan ThePostOnline weten “wij monitoren dat natuurlijk doorlopend en houden het nauwlettend in de gaten. We maken ons geen zorgen omdat we de maatregelen tegen de DDoS aanval van ING kennen.”

Geldstroom

Of er sprake is van gelduitstroom wil Vellenga niet kwijt. Hij doet “geen uitspraken over individuele instellingen.” De geldstroom is een factor die volgens Vellenga altijd wordt gemonitord en dus ook nu.

Het is dus onduidelijk of spaarders zich zorgen maken over de digitale veiligheid van hun bankrekening en hun geld weghalen. Bij een DDoS aanval proberen hackers door een hele grote hoeveelheid data naar een server te sturen een systeem plat te leggen. De aanvallers proberen daarmee niet in te breken in de website.

Wanneer bekend zou worden dat spaarders hun geld weg zouden halen omdat ze bang zijn voor hernieuwde cyberaanvallen zou dat een zichzelf versterkend effect kunnen hebben. Berichten over uitstromend spaargeld worden daarom met grote voorzichtigheid behandeld.

Cyberaanval

ING werd de afgelopen weken verschillende keren getroffen door een cyberaanval. De eerste aanval leidde tot paniek toen bij klanten het banksaldo niet klopte. Bij latere storingen al dan niet door een DDoS-aanval was internetbankieren voor korte of langere tijd uit de lucht.

Vellenga wil benadrukken dat de situatie bij ING “erg vervelend is.”