Business

Vliegtuig met 5 miljard aan boord richting Cyprus

29-03-2013 13:37

Niemand wist het. Een spectaculaire overval had het kunnen worden, maar niemand wist dat er woensdagavond vanaf vliegveld Frankfurt een Lufthansa-toestel naar Cyprus vertrok. Is dat nou zo bijzonder? Ja, want aan boord zaten 5 containers vol met euro’s om het land te redden, met een waarde van 5 miljard euro: cash, zo meld de Duitse krant Handelsblatt. Een operatie die geheel gecoördineerd werd door de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. Het geld is afkomstig uit de kluizen van de Bundesbank.

Met speciale trucks werd het geld vervoerd naar de centrale bank Nicosia, van waaruit het gedistribueerd werd naar allerlei bankfilialen in het land. Pas bij nachtelijke aankomst van het vliegtuig kreeg de media in de gaten dat er iets aan de hand was. Er bleek wel erg veel belangstelling te zijn van allerlei veiligheidsdiensten. Gewapende politieagenten in auto’s en helikopters begeleidden het geldtransport in de vroege ochtend.

Weer lekker pinnen

Zo kan iedere Cyprioot vandaag weer lekker pinnen. Een aangename gedachte, aangezien men tot nog toe slechts 300 euro per dag kon opnemen. Dat was voorheen niet mogelijk, omdat de banken al 12 dagen gesloten zijn, met het oog op een mogelijke bankrun.

Het geld komt vooral goed van pas voor de vele -vooral met privejets- ingevlogen buitenlanders die momenteel in Cyprus aanwezig zijn, die een dubieuze bankrekening aldaar hebben. Ook zij zien de 5 miljard ingevlogen euro-biljetten graag tegemoet.

Alleen al de Russen hebben 24 miljard euro op Cypriotische bankrekeningen geparkeerd. Buitenlanders mochten maximaal 1000 euro over de grens meenemen.