Tsjechië speeltuin voor hackers

14-03-2013 12:59

Tsjechië is slachtoffer van een reeks forse cyberaanvallen. De kosten van de inbraken op nieuws- en bankensites zijn nog niet bekend. De kosten voor de verloren geloofwaardigheid van het internet in Tsjechië zijn onmetelijk. Nog gevaarlijker. Tsjechië is een ideale oefening voor hackers.

Een toekomstige aanval op grotere schaal valt dan ook zeker niet uit te sluiten. Het Tsjechische internet is goed ontwikkeld en vormt een mooie proeftuin voor grotere aanvallen.

Plat

Hackers wisten op achtereenvolgende dagen nieuwssites, zoekmachines, bankensites en websites voor mobiele telefonie plat te leggen. Overheidsgevoelige informatie bleef gespaard.

De Tsjechen zijn nog geen onderdeel van de Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, de cyber-eenheid van de NAVO. De Tsjechen zijn echter zeker geen kleintjes op het gebied van internetveiligheid. Virusscanner AVG wordt ontwikkeld in Tsjechië.

Diginotar

In Nederland werd onder andere Diginotar getroffen door hackers omdat de software zwaar verouderd was. Overheidsdiensten als DigiD kwamen daarmee in gevaar.

Ook medische dossiers lagen in Nederland al op straat door toedoen van gelegenheidshacker Henk Krol.