Business

50 miljoen in 5G-technologie

26-02-2013 15:37

Eurocommissaris Neelie Kroes wil 50 miljoen euro vrijmaken voor de ontwikkeling van mobiele 5G-technologie. Dat heeft Kroes gezegd tijdens een toespraak voor ministers en bedrijfsleiders op het Mobile World Congress.

Kroes (71) gaat hiermee met haar tijd mee. 4G-frequenties zijn nog maar net verkocht in Europa. Europa denkt al aan de volgende stap en wil innoveren naar 5G.

Pionier

Europa moet volgens Kroes een pionier worden op het gebied van 5G-technologie. Ze is bang dat Europa als uitvinder van de gsm-standaard wordt ingehaald door aan de westkant de Verenigde Staten en aan de oostkant Aziatische landen. Kroes vindt de ‘wireless industry’ belangrijk als fundament van een goede economie.

Grote bedrijven als British Telecom, Deutsche Telekom en Nokia Siemens Networks scharen zich achter het plan van Kroes.

Investeren

Gisteren zei Kroes nog tegen ThePostOnline dat voorzichtigheid gewenst is met keuzes over nieuwe bezuinigingen danwel stimuleren van de economie. Kroes lijkt investeren in netwerken echter belangrijk genoeg te vinden om daar nu al 50 miljoen voor uit te geven.

Het 5G-netwerk zou in 2020 gereed moeten zijn. De Britse overheid kondigde eerder al aan te gaan investeren in 5G-netwerken.