Economie

Spanje betaalt 44 miljard terug aan ECB

30-01-2013 15:36

Positief economisch nieuws uit Spanje, het kan dus toch. Spaanse banken betalen vandaag 44 miljard terug aan de Europese Centrale Bank (ECB). Dat schrijft de Spaanse krant El País. De krant is jubelend over dit “teken van vertrouwen” in het herstel van de Spaanse economie.

In totaal betalen Europese banken vandaag 137 miljard euro terug aan de ECB. Een derde daarvan komt dus uit Spanje volgens El País. De ECB maakte niet bekend welke banken vandaag een deel van hun lening terugbetalen. El País weet dat het voor eenderde om Spaanse banken gaat. De krant noemt onder andere de Banco Popular, Sabadell, Bankinter en BBVA.

1 biljoen

De ECB leende eind 2011 in twee delen 1 biljoen (1000 miljard) euro aan de Europese banken. Deze steun was nodig omdat banken door de kredietcrisis elkaar geen geld meer durfden te lenen.

Mario Draghi, voorzitter van de ECB liet vorige week al weten dat de situatie op de markten gekalmeerd is, hij verwacht dat in het tweede deel van 2013 de gekalmeerde markten ook in economie is terug te zien.

Noodsteun

In december moest Spanje nog 37 miljard noodsteun aanvragen voor de genationaliseerde banken, Bankia, Catalunya Banc, NCG Banco en Banco de Valencia.