Business

TPO-TV: topman Ratan Tata hekelt Indiase verkrachtingscultuur

08-01-2013 17:02

Ratan Tata was vanmiddag op de UvA om een eredoctoraat in ontvangst te nemen. Hij gaf geen interviews, maar TPO.tv kon hem één vraag stellen. Wat vindt hij van de verkrachtingszaak? ‘Ik vind het verschrikkelijk, maar het gebeurt iedere dag.’ Film door Sophie Rijpkema en Annelies Wezenberg

De gefortuneerde Indiër was vandaag op de UvA, waar hij een eredoctoraat ontving, vanwege ‘zijn grote bijdrage aan de wereldwijde expansie van de Tata Group, waarbij hij economische groei liet samengaan met een uitgebreid corporate social responsibility-programma van het concern.’

Met deze lofuitingen waren meerdere UvA professoren en medewerkers het niet eens; de wetenschappers vragen zich af waarom er een eredoctoraat wordt toegekend aan de (voormalig) CEO van een mega-bedrijf dat zwaar bekritiseerd vanwege haar steeds groeiende bedrijfsmonopolie.

Geweld

Tata sprak een uur in het studentenprogramma ‘Room for Discussion‘ over zijn jaren bij de Tata Group, maar ThePostOnline kreeg hem zover om ook een reactie te geven op de Indiase groepsverkrachtingszaak die de wereld al weken bezighoudt.

Tata noemde de zaak ‘verschrikkelijk’, maar zei ook dat dergelijke misdrijven in India dagelijks plaatsvinden. Volgens hem ligt de oorzaak van het probleem bij het zeer lage strafrisico en pakkans van plegers van misdrijven tegen vrouwen.

Landrover

Twee weken geleden ging multimiljardair Ratan Tata op zijn 75ste verjaardag met pensioen. Dit na meer dan twee decennia als grote baas van Tata Sons Ltd, een industrieel conglomeraat met subdivisies als  Tata Steel, Tata Motors and Tata Consultancy Services. Het bedrijf kocht de afgelopen jaren onder andere Jaguar, Landrover en Corus voor 14,3 miljard dollar op.

Met meer dan 400,000 medewerkers en 3,8 miljoen shareholders wordt de Tata Group wereldwijd gezien als meest succesvolle en lucratieve Indiase ondernemening.