Politiek

Turkije blijft Europese Iran-sancties aan laars lappen

11-12-2012 12:10

Goud voor gas en niet zo’n klein beetje ook. Turkije heeft dit jaar voor 6,8 miljard dollar gas gekocht in Iran en betaald in goud. Een slag in het gezicht van de Europese Unie. Turkije is kandidaat-lidstaat maar weigert zich neer te leggen bij de EU-sancties tegen Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) kan weinig doen, behalve Turkije ‘blijven aansporen tot het overnemen van de EU-sancties tegen Iran.’

Dat schrijft Timmermans in antwoord op Kamervragen van de SGP. Fractievoorzitter Kees van der Staaij las vorige maand in de Wall Street Journal over de opmerkelijke ‘goud voor gas’-deal en wilde opheldering. Volgens Timmermans is Turkije alleen gebonden aan de VN-sancties tegen Iran, de oproepen van lidstaten aan Turkije om zich bij het EU-blok tegen Iran aan te sluiten hebben volgens de bewindsman geen indruk gemaakt. “Turkije heeft de EU-sancties tegen Iran echter niet in zijn eigen wetgeving overgenomen.”

Nederlandse Patriots naar Turkije
Ondertussen stuurt Nederland in NAVO-verband twee Patriots-eenheden en 360 militairen naar Turkije. De inzet van de Patriots is puur defensief van aard en vormt geen ondersteuning voor een no-fly zone of offensieve operatie. De Turken steunen de Syrische oppositie. Vorige maand zei minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu de Syrische Nationale Coalitie als de enige legitieme vertegenwoordiger van het volk van Syriƫ te zien.

Dat Iran ondertussen raketten, anti-tankwapens, granaatwerpers en mortieren aan het regime in Damascus levert, weerhoudt de Turken er overduidelijk niet van handel te drijven met Teheran.

Premier Rutte ontvangt dinsdag vice-minister-president Babacan van Turkije. Babacan is in Nederland ter afsluiting van 400 jaar bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Op de agenda: de economische betrekkingen tussen Nederland en Turkije.