Business

Kabinet moet extra bezuinigen, zegt Nederlandse Bank

10-12-2012 14:11

De tegenvallende economische groei leidt waarschijnlijk tot extra bezuinigingen. Anders dan het kabinet had gehoopt, lijken de Europese begrotingsdoelen met het huidige beleid niet haalbaar.

De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelde maandag dat het overheidstekort zowel in 2013 als in 2014 uitkomt op 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is hoger dan het Europees voorgeschreven maximum van 3 procent. Het Centraal Planbureau ging er eerder nog vanuit dat het tekort in 2013 zou teruglopen tot 2,7 procent.

Volgens DNB-directeur Job Swank is het te vroeg om aan te geven of er al op korte termijn nieuwe maatregelen nodig zijn. “Daarvoor hebben we de cijfers over het vierde kwartaal nodig. Daaruit moet blijken of de sterke achteruitgang van het derde kwartaal doorzet.”

Voor 2014 zijn echter bijna zeker extra maatregelen nodig, stelde Swank. “We moeten alles op alles zetten om dat jaar het tekort onder de grens van 3 procent te krijgen. Elke bezuiniging heeft op korte termijn een negatief effect op de economische groei, maar we moeten van ons tekort af om de staatsschuld onder controle te kunnen houden.”