Politiek

Positieve discriminatie ergert blank Zuid-Afrika

07-12-2012 16:06

Eerst was Zuid-Afrika niet wit genoeg en nu is het niet zwart genoeg. En dat kán tot bizarre en soms schrijnende voorvallen leiden. Witte kinderen worden geweigerd in een kindertehuis.

Het Jakaranda-kinderhuis in Pretoria krijgt geen financiële steun meer van een van de grote zakelijke bedrijven, omdat 70 procent van de 250 kinderen die ze verzorgen, wit is.

‘Het enige antwoord dat het kinderhuis geef is: “Sorry, u voldoet niet aan deeleisen voor 100 procent zwart economische empowerment (BEE)”‘, treurt Elzane van der Hoeven, marketingmedewerker van het kinderhuis.

Discrimineren
‘Voor ons is een kind een kind. Wij discrimineren niet. Hier zijn 250 kinderen tussen 18 maanden en 18 jaar die verzorgd moeten worden, ongeacht ras en geslacht’, speelt zij in op de kerstgedachte.

Hoewel het departement van handel en industrie de omstreden maatregelen vorige week heeft ingetrokken, hebben verschillende welzijnclubs nog steeds last van deze positievediscriminatiewetgeving. Volgens de voorgestelde codes krijgen ondernemingen punten als zij genoeg zwarte mensen opnemen. Hulpverlening aan blanken levert geen subsidiegeld op.

Een van de uitwassen van dit beleid is dat er bijvoorbeeld geen witte piloten meer worden opgeleid omdat het zwartenquotum nog niet is gehaald. Van der Hoeven: ‘Ons inkomen is drastisch gedaald vanwege de BEE-codes.’