Business

DNB-directeur: “Opschieten met overstappen naar Europees betalingssysteem”

07-12-2012 14:23

De directeur van De Nederlandse Bank, Frank Elderson, roept bedrijven en overheden op om zo snel mogelijk over te stappen naar het Europees betalingssysteem SEPA. Bent u te laat met de overstap naar SEPA (Single European Payments Area), dan moet u diep in de buidel tasten om het betalingsverkeer door te laten gaan.

We stappen op 1 februari 2014 over naar het Europees betalingssysteem. Wilt u na  de zomer van 2013 overstappen, wat behoorlijk op tijd lijkt, dan kunt u in een file terechtkomen van bedrijven en overheden die allemaal ondersteuning willen van hun banken en softwareleveranciers.

Wat blijkt echter? 44% van het MKB is nog onbekend met SEPA en bij het middelgrootbedrijf is dat 19%. Daarbij zijn de meeste bedrijven nog niet gestart met de voorbereiding gestart en meer dan de helft van de Europese softwareleveranciers heeft de softwarepakketten nog niet aan de Europese standaarden aangepast. 

SEPA?

Acceptgiro’s, overschrijvingen, incasso’s en andere betaalproducten gaan over naar één Europees systeem. Om betalingen in Europa te standaardiseren, wordt gebruik gemaakt van een internationaal rekeningnummer: het IBAN (International Bank Account Number).

SEPA zou volgens de overheid bijdragen aan een efficiënter en veiliger betalingsverkeer en zelfs op lange termijn het welvaartsniveau in Europa (en daarmee ook in Nederland) verhogen. Gelukkig weet het Groot-Europees project allesbehalve hoge verwachtingen te scheppen.

Niet heel soepel

Concreet betekent de maatregel echter dat u als de wiedeweerga moet investeren in een overstap naar het Europees betalingssysteem. Of rekening moet houden met tegenvallers in uw planning. Niet alleen bedrijven en overheden lopen achter met de migratie naar SEPA, het SEPA-team is zelf ook opzoek naar versterking. Eén van de senior beleidsadviseurs is namelijk vertrokken. Dat belooft wat.