Business

Optimisme VS steunt beurzen

29-11-2012 14:47

AMSTERDAM (ANP) – Op de Europese beurzen werden donderdag de winsten van een dag eerder verder uitgebreid. De hoop dat de zogeheten 'fiscal cliff' in de Verenigde Staten wordt afgewend, zorgde opnieuw voor optimisme.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1 procent hoger op 337,49 punten. De MidKap-index klom ook 1 procent, tot 525,40 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,6 en 1,1 procent.

In New York stond de Dow-Jonesindex ruim een uur na opening 0,4 procent hoger. Uit nieuwe cijfers bleek dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 2,7 procent op jaarbasis is gegroeid. In een eerdere raming werd een groei van 2 procent gemeld. Economen hadden gerekend op een herziene groei van 2,8 procent.

Beleggers bleven moed putten uit opmerkingen van de Amerikaanse president Barack Obama, die woensdag de hoop uitsprak om voor kerst een akkoord te bereiken over de aanpak van de Amerikaanse schuldenlast. Daarmee zou de fiscal cliff, waarbij automatische bezuinigingen en lastenverzwaringen het economische herstel in gevaar brengen, kunnen worden voorkomen.

In de AEX ging bodemonderzoeker Fugro aan kop met een winst van 3,7 procent. Uitzender Randstad volgde met een plus van 3,2 procent. Het aandeel profiteerde van een koopadvies van het Franse onafhankelijke effectenhuis AlphaValue.

Ahold boekte een kleine winst van 0,1 procent na een uitbreiding van het kostenbesparingsprogramma. In plaats van 350 miljoen euro wil het supermarktconcern nu 600 miljoen euro besparen.

In de MidKap kreeg Wessanen er 1,7 procent bij na de aankondiging van een reorganisatie. Het voedingsmiddelenconcern schrapt in totaal 300 banen in Europa. In het Nederlandse Deurne gaat de Favory-fabriek in maart 2013 sluiten, waarbij 110 banen worden geschrapt. Ook op het hoofdkantoor zullen banen verdwijnen.

Op de lokale markt steeg Vivenda 5,6 procent. Oud-bestuurder Martin van der Linden heeft de faillissementsaanvraag voor de mediagroep in overleg met het bedrijf ingetrokken.

De euro was 1,2970 dollar waard, tegen 1,2925 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,1 procent tot 88,30 dollar per vat. Brentolie werd 1,3 procent duurder.