Business

OESO ziet weinig kans op snel herstel Spanje

29-11-2012 13:17

MADRID (ANP) – De kans dat de Spaanse economie snel herstelt is gering en er is doorslaggevend politiek beleid nodig om de ommekeer te bewerkstelligen. Dat stelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) donderdag.

De OESO zei ook dat de Spaanse overheid zich moet richten op het realiseren van de doelstelling voor een begrotingstekort van 6,3 procent dit jaar, tenzij de economische groei veel lager uitvalt dan verwacht. De 6,3 procent werd afgesproken met de Europese Unie, maar eind september gaf Madrid aan dat het tekort zal uitkomen op 7,4 procent.

,,De kans op een snel herstel is gering omdat de private sector nog een lange weg te gaan heeft met het wegwerken van schulden, terwijl de koppeling tussen de staatsfinanciƫn en de bankensector sterk blijft'', aldus de OESO. Spanje moet structurele hervormingen doorvoeren om de werkgelegenheid aan te jagen, vooral onder jongeren. Daarnaast zullen verdere ingrepen in het pensioenstelsel de houdbaarheid van het financiƫle systeem voor de langere termijn verbeteren.