Weten & Tech

Boer Jasper was gek in z’n kop (en ander ochtendnieuws)

20-11-2012 09:22

Waarom boer Jasper? Iedereen zoekt naar een verklaring voor het waarom van de moord op Marianne Vaatstra. Andere klemmende waarom-vragen deze ochtend? Waarom is Bassie nog steeds niet met pensioen, en waarom zijn ouderen steeds rijker en waarom is Frankrijk zijn Triple A status kwijt?

1 De boer had gekte in z’n hoofd

Waarom stond Jasper S. zijn wangslijm af? Was het een ultieme biecht van de gereformeerde boer uit Oudewoud om in het reine te komen met zijn geweten? Of onderschatte hij de DNA test? En waarom heeft hij Marianne Vaatstra verkracht en de keel doorgesneden en in een weiland achter gelaten? Op het schoolplein in het dorp doen verhalen de ronde dat hij in dronken toestand soms niet meer wist wat hij deed. Een moeder: ‘Maar dan krijg je je frikandelletje niet meer omhoog.’
Anderen menen dat hij zelfs een psychische defect had. Hij stal na een vergadering ooit een auto van een collega, maar kon zich het voorval niet meer herinneren. Een psychiater stelde toen een dissociatieve stoornis vast waardoor S. volgens de arts tijdelijk ontoerekingsvatbaar was. Jasper S. wil niks kwijt.

2 Van Marwijk dumpt trouwe assistent 

Bert van Marwijk dunt zijn loyale vriendenkring uit. Cookie Voorn was de buikspreekpop van de oude bondscoach. Al jaren. De man was de liason-officer tussen de spelers en de trainersstaf. Maar de vriendschap is voorbij. VI analyseerde de breuk. Bert zou om zich heen slaan en zich afzonderen van critici.

-Bondscoach Louis van Gaal heeft andere vrienden: Kees Jansma. De woordvoerder van de KNVB haalt bijvoorbeeld Spa Rood voor de Oranje-trainer. Kees zelf drinkt graag plat water, want hij gaat  boeren van Spa.

3 Petraeus-minnares zegt sorry

Paula Broadwell heeft spijt , schaamt zich en werkt aan een goed -aak campagne bij haar man en twee jonge zoons. De biografe en minnares van generaal Petraeus is thuis in Charlotte in North Carolina en vecht voor haar huwelijk, met een arts.

4 Kees B. toch beetje vies met kinderen

Kees B zat ooit onterecht vast voor de Schiedammer-Park moord. Hij kwam ooit zwaar verwilderd de gevangenis uit, waarna het begrip ‘tunnelvisie’ een begrip werd. Maar Kees B staat nu toch voor de rechter, omdat hij met een 14-jarige jongen betaald seks zou hebben gehad.

5 Huisprijzen dalen, OZB stijgt

Klopt niks van. Uw huis daalt in waarde, maar u moet meer belasting betalen over uw bezit. Behalve in Blaricum dan, woonplaats van de sterren. Daar daalt de OZB wel.

6 Jari Litmanen wilde Nederland leren kennen

In de bus naar Fortuna Sittard keek Ajax-held Jari Litmanen niet naar een slappe film , maar sprak hij met Ajax-teambegeleider David Endt over het panorama dat aan zijn oog voorbij-trok. ‘Als we torens zagen van DSM wilde hij weten wat dat was.’ Jari ‘The King’ Litmanen sprak zelden over zijn privé-leven en had ook geen tattoos en vriendinnen met een te groot ego. ‘Hij had interesse in geschiedenis’, zegt Endt. Op het IDFA draait een documentaire over Litmanen.

7 Ouderen zijn wéér rijker

Wie zeggen het al zo lang. De bejaarden worden steeds rijker. Ze hebben de gasbel opgestookt en dat vinden ze nu zelf eigenlijk ook. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau zeggen de 65 plussers dat ze makkelijker dan 20 jaar geleden (toen de vraag werd voorgelegd aan de toenmalige 65-plussers) kunnen rondlopen. Reden: hogere netto AOW.

8 Radar Online wint journalistenaward

De entertainment-journalistiek is het afvoerputje van de nieuwsvoorziening in Nederland. In Amerika nemen ze het allemaal iets serieuzer. Dan worden prijzen uitgeloofd voor goede verhalen. Radar Online won dit jaar entertainment-journalistiek prijzen. Staat Robert Redford gewoon op het podium.

9 Frankrijk afgewaardeerd

Kredietbeoordelaar Moody’s staat in de hoek. Kredietbeoordelaar heeft de Galliciërs met met één gradatie verlaagd tot Aa1. Adieu triple A-status. Hoewel niet totaal onverwacht, weet niemand hoe deze verlaging in de markt zal uitwerken. De Fransen zijn beledigd. Gelukkig hebben ze wel een nieuwe rechtse leider.

10. Clown Bassie is hardstwerkende pensionado

Bas van Toor gaat door in tegenstelling tot zijn broer Adriaan. ‘Die vond wel dat hij voor lul stond als hij op zijn zestigste nog een handstand deed. Maar een clown heeft alleen maar een emmer water en een slagroomtaartje nodig en het is al gezellig.’