Business

ESM is een feit – Nederland moet 40 miljard storten

08-10-2012 17:44

Het permanente noodfonds ESM voor in problemen geraakte eurolanden is een feit. Maandag hield het bestuur van het fonds, dat bestaat uit de ministers van Financiën van de 17 eurolanden, een eerste vergadering. Namens Nederland schoof Jan Kees de Jager, weliswaar verlaat, aan.

Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse premier en de voorzitter van de vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurolanden, sprak na afloop van ‘een historische mijlpaal in de vormgeving van de toekomst van de monetaire unie’.

ESM staat voor Europees Stabiliteits Mechanisme. De ministers van Financiën van de eurolanden nemen er de grote beslissingen. Daarnaast is een bestuurder verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Dat zal de Duitser Klaus Regling zijn, die nu nog aan het hoofd van het tijdelijke noodfonds EFSF staat.

Aan de eurolanden is nu de taak om de eerste bedragen in het fonds te storten. Aan het ESM draagt Nederland 5,7 procent bij; dat komt neer op 40 miljard euro. Daarvan wordt circa 4,6 miljard euro in vijf termijnen echt in het fonds gestort.