Victorie voor kleine kroegbaas: binnen roken blijft toegestaan

16-05-2012 15:30

Mazzeltje voor de kleine vis in het kroegwezen: Roken in kleine cafés zonder personeel blijft voorlopig toegestaan. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigde dit naar aanleiding van een uitspraak van de Haagse rechtbank. Dat betekent pech voor Clean Air Nederland, die een bodemprocedure tegen de staat waren gestart om de uitzondering terug te draaien.

CAN gaat wel in hoger beroep, omdat ze binnen de uitspraak mogelijkheden zien om het oordeel aan te vechten: “We kunnen de staat niet dwingen om een rookverbod voor kleine cafés in te voeren. Maar de rechter zegt wel dat de staat zich moet houden aan het verdrag en dus de werkgevers,werknemers en bezoekers moet beschermen tegen tabaksrook. Vandaar dat wij genoeg gronden zien om in hoger beroep te gaan. De staat zal die bescherming op een of andere manier moeten invoeren en volgens ons is er geen andere optie dan een algeheel rookverbod. Ze kan deze uitspraak niet zomaar naast zich neerleggen, er moet dus iets gebeuren”, aldus een woordvoerder.

Overige organisaties als KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Astma Fonds betreuren de uitspraak. In een reactie stellen ze dat ‘de gezondheid verliest’. Dat de kleine horeca0ondernemer nu juist weer wat meer lucht krijgt, en zijn klandizie zelf mag bepalen of ze wel of niet opsteken (of de rookvriendelijke kroeg überhaupt bezoeken), daar malen deze partijen dan weer minder om. Die hopen dat het volgende kabinet een ‘beter beleid’ neer zet.

cc-foto: Wouter Hagens.