Lekker met de deuren smijten (mits je Ford rijdt)

27-09-2011 09:00

Iedereen smijt zijn autoportier wel eens tegen het muurtje of de andere auto waar je naast parkeert. Gaat meestal goed, maar na verloop van tijd zie je toch de lak aan de rand van je portier beschadigen. Ford komt zo’n 100 jaar na de geboorte van dat probleem als eerste met een simpele, maar doeltreffende oplossing: de Door Edge Protector voorkomt deuken, butsen en krassen, zelfs in de smalste parkeervakken. Vanaf 2012, met een primeur voor de Ford Focus.

Het beschermingssysteem – ontworpen door ingenieurs van Ford in het Duitse Keulen – treedt automatisch in werking wanneer het portier wordt geopend. Er schuift dan binnen een fractie van een seconde een verborgen beschermingsstrip uit het portier, die als een stootkussen voortkomt dat de lak en carrosserie schade oplopen. Maar liefst 72 procent van de gezinnen met een eigen auto in Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk heeft wel eens een deuk of kras op een autoportier heeft opgelopen, zo blijkt uit een eigen onderzoek van Ford. Het herstellen van een deuk in een portier kan hoge kosten met zich meebrengen.

Beter laat dan nooit
“Door Edge Protector is volgens ons typisch zo’n voorziening waarvan klanten later zullen zeggen: ‘Waarom zijn ze daar niet eerder op gekomen?’”, aldus Matthias Tensing, Product Development System Engineer. “Het systeem is een hele zorg minder voor ouders met kinderen achterin of mensen die in een smalle ruimte moeten parkeren.”

De Protector biedt autobezitters bescherming tegen parkeerschade door al bij een portieropening van nog geen 150 mm volledig uit te klappen. In deze stand biedt het systeem bescherming tegen ruim 90 procent van alle obstakels bij de voorportieren en tegen 85 procent van de obstakels bij de achterportieren. Het systeem klapt in binnen 60 milliseconde voor het geval dat een portier wordt dichtgeslagen, en bevat zelfs een koppelingsmechanisme om schade te voorkomen indien de strip niet in de uitsparing kan terugklappen. De speciale samenstelling van het rubber staat borg voor duizenden gebruikscycli en een bijzonder stille werking bij het in- of uitklappen. En mocht de beschermende flap ooit verslijten, dan kan hij snel en simpel worden verwijderd door er een nieuwe in te klikken.